Kuningasryhmä -harrastajateatteriryhmä
Kuningasryhmä on keväällä 2013 perustettu harrastajateatteriryhmä, joka koostuu Seinäjoen seudun kehitysvammaisista ja vammattomista teatteriharrastajista. Ryhmän toiminnan tarkoitus on tarjota helposti saavutettavaa kulttuuriharrastusta kehitysvammaisille ja lisätä samalla kehitysvammaisten näkyvyyttä ja osallisuutta yhteiskunnassa. Toiminnassa on esiintyjien lisäksi mukana ohjaaja, tuottaja, avustajia sekä taiteellinen työryhmä. Kuningasryhmä on valmistanut kaksi esitystä Seinäjoen kaupunginteatterin Verstasnäyttämölle. Ryhmän ensimmäiset produktiot, Eräänlainen Kuningasnäytelmä ja Kymmenen kuninkaan linna, toteutettiin Seinäjoen kaupunginteatterissa syksyllä 2013 ja 2014. KultSin jäsenistä Kuningasryhmän toimintaan osallistuivat ohjaajana Venla Korja, tuottajana Katariina Vestergård ja avustajana Marjaana Araneva.
Vuonna 2015 Kuningasryhmän jäseniä osallistui mm. Ristin tie -produktioon. Syksyllä Kuningasryhmä toimi Seinäjoen kansalaisopiston Kuningasroolissa-kurssin muodossa ja valmisti Totuus löytyy joulupuurosta -esityksen ryhmäläisten läheisille ja ystäville.
Kevään 2017 aikana Kuningasryhmä toiminta toteutettiin RunoHovi-kurssina. Seinäjoen kansalaisopiston kurssia luotsasi KultSin Marja-Leena Mäkelä tukenaan ja oikeana kätenään Marjaana Araneva. RunoHovi kokoontui keskiviikkoisin 8.2. – 26.4. Seinäjoen kaupunginteatterin Verstas-näyttämöllä. Ryhmä harjoitteli kolmiosaista runoesitystä, jonka se esitti kansalaisopiston teatteritaiteen perusopetuksen Kurpitsateatterifestareilla 29.4. Seinäjoen nuorisokeskuksella. Humoristisessa runorykelmässä oli kevät-, rakkaus- ja lehmärunoja. RunoHoviin osallistui noin kaksitoista esiintyjää.
Kuningasroolissa
Kesäkuussa käynnistyi Kuningasroolissa-esityksen harjoitukset. Kuningasryhmän kolmas teatteriproduktio Kuningasroolissa suuntasi valokeilan neljääntoista ainutlaatuiseen esiintyjäänsä. Inklusiivisuuden ajatuksen mukaan jokainen produktioon osallistuva on tasa-arvoisessa asemassa suhteessa muuhun ryhmään. Tämän tavoitteen mukaisesti teatteriharjoitteet ja koko projekti ohjattiin tukemaan osallistujien itsetunnon kehittymistä. Ryhmän toimintatavan mukaisesti ohjaaja Venla Korja loi esityskäsikirjoituksen esiintyjäryhmän toiveiden ja unelmien pohjalta.
Seinäjoen kaupunginteatterin Verstas-näyttämöllä nähtiin melkoinen kattaus erilaisia ja erittäin herkullisia roolihahmoja. Lavalla nähtiin niin salaperäinen Pentti Nuijanen, tuttu Tuhkimo kuin megatähti Madonnakin.
Yhteistyö kaupunginteatterin on ryhmälle hyvin tärkeää. Yhteistyö tuo esityksen samanarvoiseksi muiden teatterituotantojen kanssa. Kuningasryhmä tarjoaa kaikille tasavertaisen mahdollisuuden osallistua teatterin tekemiseen. Osallistujat ovat tekijöitä, he itse ideoivat roolihahmonsa ja luovat aktiivisesti esitystä. Teatterin tarkoitus on toimia tällöin moninaisen ihmisyyden näyttämönä. Kuningasryhmän toiminta on hyvin merkityksellistä osallistujilleen.
“Saan päästää luovuuteni valloilleen. Nautin joka ikisestä hetkestä”, kertoo ohjaajan roolia esittävä Lari Fills. “Kun mä saavun teatterille, tää on kuin toinen koti”, toteaa Tuhkimon roolissa säihkyvä Titta Asikainen.
Esityksen valmistusprosessia on dokumentoitu ja sen pohjalta kootaan Kuningasroolissa-menetelmäopas. Julkaisu on tarkoitettu teatteri- ja kehitysvamma-alan ammattilaisten käyttöön lisäämään tietoa teatterilähtöisten menetelmien käytöstä integroiduissa ryhmissä. Kuningasryhmä tiedottaa julkaisusta lisää alkuvuodesta 2018. Opasta jaetaan sähköisesti vammaispalveluita tuottaville tahoille sekä teatterialan oppilaitoksille ja muille toimijoille syksyllä 2018. Opas ladataan maksuttomaksi verkkojulkaisuksi, joten se on valtakunnallisesti saatavissa.
Oppaan toteuttamisesta vastaavat Venla Korja ja Marjaana Araneva.
Ryhmä pitää oppaan julkaisemista on tärkeänä ja tarpeellisena, sillä vastaavanlaista opasta ei ole saatavilla kirjana eikä verkkojulkaisuna. Kuningasroolissa-julkaisulla halutaan lisätä teatterialan ammattilaisten rohkeutta perustaa uusia kehitysvammaisille suunnattuja teatteriryhmiä sekä madaltaa kynnystä teatterilähtöisten menetelmien käyttöön kehitysvamma-alalla valtakunnallisesti. Kuningasroolissa-esitys nähtiin kuusi kertaa Seinäjoen kaupunginteatterin Verstas-näyttämöllä ja sen näki yhteensä 305 katsojaa.
Rooleissa
OHJAAJA: Lari Fills
ASSARI: Jenna Varismäki (uusi)
PELASTAJA: Hanna Ojala (uusi)
KAKSINAAMAINEN TUTKIJA: Juho Hautala (uusi)
PENTTI NUIJANEN: Jere Ivaska (mukana RunoHovista lähtien)
TUHKIMO: Titta Asikainen
PAHA ÄITIPUOLI: Seppo Katajamäki (uusi)
RUNOTUUTTI / MUMMO: Marja-Leena Mäkelä (mukana RunoHovista lähtien)
ÄITI: Marjaana Araneva
MADONNA: Anu Marttila (mukana RunoHovista lähtien)
AIKUINEN NAINEN: Miia Yli-Kivistö
TUHKIMO VANHEMPANA: Saima Tervala
MATTI RUOHONEN: Hanna Kajuutti (mukana Totuus löytyy joulupuurosta -projektissa, v. 2015)
PRINSSI / RÖLLI: Mikko Hankkio (mukana RunoHovista lähtien)
Työryhmä
OHJAUS: Venla Korja (KultSi)
KÄSIKIRJOITUS: Työryhmän ideoiden ja toiveiden pohjalta Venla Korja
OHJAAJAN ASSISTENTTI: Marjaana Araneva (KultSi)
PUVUSTUS JA LAVASTUS: Annukka Mäntynen
TUOTANTOHARJOITTELIJA: Senni Kärkkäinen (SeAMK)
VALOSUUNNITTELU JA TEKNINEN AJO: Preppaamo, ohjaus Sanna Alasaari
ÄÄNISUUNNITTELU JA TEKNINEN AJO: Preppaamo, ohjaus Tommi Paarto
VALOKUVAT: Jukka Kontkanen, Marjaana Araneva (juliste & lennäkit)
TUOTANTO: Kuningasryhmä, Kulttuurikollektiivi Silta ja Seinäjoen kaupunginteatteri
Kuningasroolissa-esitys oli Kuningasryhmän, Kulttuurikollektiivi Sillan sekä Seinäjoen kaupunginteatterin yhteistuotanto. Esityksen ja siihen liittyvän menetelmäoppaan toteuttamista ovat tukeneet mm. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen Edistämiskeskus. Harjoitusvaiheeseen on kuulunut Seinäjoen kansalaisopiston Kuningasroolissa-kurssi. Kulttuurikollektiivi Sillan toimintaa tukee mm. Seinäjoen kaupunki.
(c) Kulttuurikollektiivi Silta, 2018