Teatterisävellysprojekti on musiikkikasvattaja Aina-Leena Koivusalon alulle panema monitaiteellinen nuorten projekti, joka toteutetaan osana Kulttuurikollektiivi Silta ry:n toimintaa. Musiikkikasvattajan unelmana on saattaa eri taiteentekijät yhteen, niin että nuoret saisivat sen myötä tehdä ja oppia aikuisten kannustavassa ja rohkaisevassa ohjauksessa.
Projektit
Menneet projektit
-
- 05.02.2020 0 KommentitKehon tarina - tutkimuksellinen esitys eletyn kehon kokemuksistaLue lisää
"Kuka on kirjoittanut kehoni tarinaa? Kerronko itse kehoni tarinaa vai joku muu? Millaista tarinaa kehooni on kirjoitettu? Olenko valmis kuulemaan sitä? Oletko sinä?"
- 05.02.2020 0 KommentitImproaalto - improvisaatioryhmäLue lisää
Improaalto on siirtynyt Teatteri Hysterian alaisuuteen vuoden 2019 aikana. Lisätiedot: www.hysteria.fi
- 05.02.2020 0 KommentitTauno ja AnsaLue lisää
Humoristinen musiikkiesitys kertoo elokuvakankaan tähtiparin Tauno Palon ja Ansa Ikosen suhteesta.
- 30.01.2019 0 KommentitMuistojen Vangit -yölliset draamakierrokset suojeluskuntamuseossaLue lisää
Pyhäinpäivän yönä vuoden 1918 muistojensa vangeiksi jääneet henget nousevat kertomaan kohtaloistaan. Toinen toistaan koskettavampi tarina kietoutuu yhteen ja luo jännitystä illan pimeydessä. Riipaiseva rakkaustarina, väärät syytökset ja ystävyyden koettelemukset ravistuttavat Suojeluskuntataloa perustuksia myöten.
- 30.01.2019 0 KommentitRakkaudesta Rokkiin -provinssimusikaaliLue lisää
Vuoden rokkaavin kesäteatteriesitys toi Törnävän saareen Provinssin nostalgisimmat tarinat.
- 30.01.2019 0 KommentitSuomineito 2017 -projektiLue lisää
Suomineito 2017 oli kokonaisuus, jossa kahden eri yhteisön, nuorten ja ikäihmisten, kanssa tutkittiin suomalaisen naisen satavuotista matkaa menneestä nykyaikaan.
- 30.01.2019 0 KommentitNyt Kuohuu Taas -kesäteatteriesitysLue lisää
Kulttuurikollektiivi Silta toteutti kesällä 2016 Mallaskosken Panimoravintolan ja Mallaskosken Panimon kanssa Nyt kuohuu taas! -kesäteatteriesityksen.
- 30.01.2019 0 KommentitKurmootus -kiertue-esitysLue lisää
Kurmootus oli koulukiusaamista käsittelevä kiertue-esitys, joka kiersi eteläpohjalaisia yläkouluja syksyllä 2014 ja keväällä 2015.
- 30.01.2019 0 KommentitRistin Tie -esityksetLue lisää
Kulttuurikollektiivi Silta oli mukana järjestämässä pääsiäisen ajan Ristin tie -tapahtumaa 27.3.2015 yhdessä Seinäjoen seurakunnan kanssa.
- 30.01.2019 0 KommentitOllapallo -vauvateatteriesitysLue lisää
Keväällä 2015 Kulttuurikollektiivi Silta toteutti vauvakatsojille suunnatun OllaPallO-esityksen yhteistyössä Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa.
- 30.01.2019 0 KommentitTik-Tak -taaperoteatteriesitysLue lisää
Kulttuurikollektiivi Silta kehitti alkuvuodesta 2017 yhteistyössä Lastenkulttuurikeskus Louhimon kanssa elämyksellisen esitysseikkailun taaperoille.
- 30.01.2019 0 KommentitKohtaaminen I ja II -projektitLue lisää
Kohtaaminen oli kolmiosainen projekti, joka toteutti toiminnallisia työpajoja ja haastatteluja kotihoidon, tehostetun palveluasumisen ja senioriasumisen asiakkaille.
- 30.01.2019 0 KommentitMuut tapahtumatLue lisää
KUVAKÄVELY SANAJALKA-ASKELIN
Heinäkuussa 2017 osaksi Törnävän Kulttuurikuuta rakentui Kulttuurikollektiivi Sillan KuvaKävelyreitti Runopysäkkeineen. Ohjattuja KuvaKävelyjä järjestettiin yhteensä kolme: 22.7., 28.7. ja 5.8. Kävelykierroksen kesto oli n. 1,5 tuntia. Ohjatuilla kierroksilla Marja-Leena Mäkelä tulkitsi tekstejään. Muina aikoina oli mahdollisuus omatoimiseen reitin kiertämiseen. KuvaKävely Sanajalka-Askelin yhdisti sanataiteen, valokuvauksen ja luonnonelementit hienoksi kokonaisuudeksi. Reitin varrella otettuja kuvia oli mahdollisuus ladata Facebookin KuvaKävely-sivuille muidenkin ihailtavaksi. Ohjatuille kävelykierroksille osallistui n. 20 henkilöä. Suunnittelu ja toteutus: Marjaana Araneva ja Marja-Leena Mäkelä.
YHDEKSÄN MATKALAUKKUA -KUVATAIDEILLAN MONOLOGIT
Yhdeksän matkalaukkua oli Seinäjoen kaupungin kulttuuri-, museo-, kirjasto-, liikunta, ja nuorisopalveluiden sekä kansalaisopiston yhteistyössä vuonna 2017 toteuttama tapahtumaketju, joka kokosi yhteen maakunnan ja kaupungin historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta monimuotoiseksi luento- ja tapahtumakokonaisuudeksi. Tapahtumia oli yhdeksän, kerran kuukaudessa, kesäkuukaudet poislukien. Maaliskuun aiheena oli kaikille avoin keskusteluilta kuvataiteen tilasta Etelä-Pohjanmaalla. Iltatilaisuus pidettiin 9.3.2017 Sininen Paprika -ravintolassa, jossa kuvataiteen tilaa käsiteltiin näyttelijä Laura Jurkan ohjaamilla keskusteluhetkillä sekä näyttelijä Juulia Soidinahon luomilla monologeilla. Soidinaho koosti monologit haastattelemalla paikallisia kuvataiteilijoita kuvataiteen tilasta ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Kolme erillistä monologia olivat kestoltaan kymmenminuuttisia hetkiä kuvataiteilijan arjesta. Katsojia paikalla oli noin kolmekymmentä henkilöä.
ROHKEA TEKO - HYVÄNTEKEVÄISYYSTAPAHTUMA KOULUKIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI
Rohkea teko oli Kulttuurikollektiivi Sillan ja yhteistyökumppaneiden torstaina 23.3.2017 Seinäjoella järjestämä tapahtumasarja koulukiusaamisen ehkäisemiseksi. Päivään kuului kouluilla kiertävää, osallistavaa toimintaa, luento sekä iltatapahtuma.
Hyväntekeväisyystapahtuma huipentui Seinäjoki-Salille, jossa iltatapahtuma alkoi aulassa klo 18 kahvituksella ja yhteisötaideteoksella. Samaan aikaan oli mahdollisuus tutustua alueen yhdistyksiin ja toimijoihin, jotka työskentelevät koulukiusaamisen ehkäisemiseksi. Ohjelmallinen osuus alkoi klo 19, joka sisälsi puheenvuoroja kiusaamisesta, alueen valovoimaisten artistien esityksiä sekä lyhyitä kohtauksia avunannon ja kohtaamisen maailmasta. Lavalla oman panoksensa koulukiusaamisen ehkäisemiseen antoivat mm. Joonas Moisio, Osku Ketola ja Sorja.Torstaina päivällä Rohkea teko -tiimi kiersi Seinäjoen yläkouluja ja kannusti koululaisia puuttumaan kiusaamiseen yhteisönä toiminnallisin ja taiteellisin menetelmin. Rohkea teko -tiimiin KultSi oli kutsunut salolaisen Roni Alhon, joka tunnetaan muun muassa Pahan jälkeen -televisiodokumentista, jossa hän on avannut omaa koulukiusaamistarinaansa. Tiimissä vaikuttivat lisäksi teatteri-ilmaisun ohjaajat Juulia Soidinaho ja Tanja Huuskonen sekä yhteisötaiteilija Minna Bengs-Shrestha. Kiertue vieraili Pruukin yhtenäiskoululla sekä Nurmon yläkoululla. Tiimi kävi luokissa sekä kutsui Nurmossa oppilaat juhlasaliin kuulemaan ja keskustelemaan toiminnallisesti aiheesta. Kiertuetta kävi dokumentoimassa Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseurat ry.:n Sanna Paloniemi.
Kiusattujen jälkihoitomallista puhuttiin iltapäivällä Framilla järjestetyllä Katri Lehtisen luennolla. Luento oli suunnattu erityisesti kasvattajille ja vanhemmille ja se oli ilmainen. Ei kiusata ry.:n Paula Järvenpää toimi luennon kutsujana.Iltatapahtuman lipun hinnalla katsoja pystyi osallistumaan omalla panoksellaan koulukiusaamisen ehkäisemiseen. Rohkea teko -iltatapahtuman tuotot ohjattiin kokonaisuudessaan koulukiusaamista ehkäisevään toiminnalliseen työhön Etelä-Pohjanmaan kouluille. Kootulla summalla toteutetaan alueen taiteilijoiden kanssa työpajakokonaisuuksia, joissa lapset voivat käsitellä kiusaamista turvallisesti esimerkiksi kuvataiteen tai teatterin avulla. Ei kiusata -yhdistys hallinnoi varojen edelleen ohjausta. KultSi toimi tapahtuman kokoajana ja siltana eri yhdistysten välillä sekä tapahtuman rakentamisessa. Ensimmäistä kertaa esimerkiksi Ei kiusata –yhdistys ja Mannerheimin Lastensuojeliiton Seinäjoen paikallisosasto yhdistivät voimansa koulukiusaamisen ehkäisemiseksi. Tapahtumaa olivat mukana järjestämässä myös Kriisikeskus Mobile, Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseura, SeAmk ja Seinäjoen kulttuuripalvelut. Yhdistykset toteuttivat hyväntekeväisyystapahtuman talkootyönä. Iltatapahtuman lippuja oli mahdollisuus ostaa Etelä-Pohjanmaan Matkailusta tai suoraan ovelta. Kokonaisuudessaan Rohkea teko -tapahtumapäivä tavoitti 460 katsojaa ja keräsi koulukiusaamista ehkäisevään taiteelliseen toimintaan 1600 euroa, jonka Ei kiusata -yhdistys organisoi vuonna 2018 eri kouluille käytettäväksi. - 30.01.2019 0 KommentitDraamaseikkailutLue lisää
TUTKIMUSMATKAILIJAN AIKASEIKKAILU – DRAAMASEIKKAILU LAPSILLE
Kulttuurikollektiivi Sillan teatteri-ilmaisun ohjaajat (AMK) Jenna Seppelvirta ja Krista Purontaka toteuttivat Törnävän museoalueella perinteikkäitä draamaseikkailuja lapsille. Vuonna 2017 osallistavassa seikkailuna nähtiin Tutkimusmatkailijan aikaseikkailu. Draamaseikkailussa hypättiin ajassa sata vuotta taaksepäin, kun nuori tutkimusmatkailijakokelas päätti lähteä aikamatkalle. Teoksessa seurattiin, onnistuuko hän pääsemään Aikamatkailijoiden liiton jäseneksi, ja siihen tarvitaan myös lasten apua!
Draamaseikkailun aikana opittiin historiasta ja ratkaistiin arvoitusta tutustumalla valituin osin Kivinavetan Mihinä me ollahan? -perusnäyttelyyn sekä yläkerran Sata vuotta eteläpohjalaista eloa -näyttelyyn. Draamaseikkailut toteutuivat Törnävän Kivinavetassa 18.–23.7. yhteensä 10 esityksen verran. Seikkailut oli suunnattu n. 5–8 -vuotiaille lapsille ja esityksen kesto oli n. 45 min. Seikkailuun osallistui 203 lasta ja 132 aikuista.
TARINALLINEN SEIKKAILUPAJA RYTMIS JUNIOR -TAPAHTUMASSA
KultSin Krista Purontaka toteutti tarinallisen seikkailupajan Rytmis junior -tapahtumassa Rytmikorjaamolla 13.3.2016. Pajoja järjestettiin 4 kpl. Tarinallinen seikkailupaja sisälsi leikinomaisia ja lapsille sopivia toiminnallisia harjoitteita, jotka pohjautuivat ohjaajan luomaan tarinaan. Seikkailupajassa lapsilla oli mahdollisuus hypätä hetkeksi mielikuvitusmaailmaan ja osallistua tarinan kulkuun. Pajassa käytettiin mm. rytmisoittimia. Pajohin osallistui noin 60 lasta.
ETEVÄT EMÄNNÄT -DRAAMASEIKKAILU
Etevät emännät ja kauppiaan salkku -draamakierrokset järjestettiin jo toista kertaa Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon Kivinavettaan kesällä 2016. Kierros käytiin museon Mihinä me ollahan -näyttelyn tiloissa ja sitä suositeltiin 5–8-vuotiaille lapsille. Kaksi maatilan emäntää johdattivat lapset läpi kierroksen, jonka aikana päästiin tutustumaan Etelä-Pohjanmaan historiaan jännittävien historiallisten hahmojen sekä erilaisten leikkien ja toiminnallisten harjoitteiden avulla.
Kierrokset olivat maksuttomia. Kierroksen kesto oli n. 1 tunti. Etevät emännät ja kauppiaan salkku nähtiin yhteensä kuusi kertaa aikavälillä 19.–24.7.2016. Kierroksen toteuttivat Jenna Seppelvirta ja Krista Purontaka. Projekti sai tukea Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluilta.
LASTEN DRAAMASEIKKAILU ÖSTERMYRA-PÄIVILLÄ
Draamaseikkailu järjestettiin perinteiseen tapaan Östermyra-päivillä 20.-21.8.2016.Draamaseikkailussa lapset pääsivät tutustumaan Östermyran alueen historiaan leikin ja toiminnallisten harjoitteiden avulla. Seikkailu oli suunnattu n. 5–9-vuotiaille lapsille. Kierroksiin osallistui noin 80 lasta. Yhden kierroksen kesto oli n. 30 min. Kierroksia järjestettiin yhteensä 5 kpl.
LASTEN YHTEISÖTAIDETEOS ”PAIMENTOLAISTYTÖN KORI”
Jenna Seppelvirta toteutti Paimentolaistytön kori -teoksen lastentapahtumassa Seinäjoella 27.8.2016. Lapset pääsivät osallistumaan taideteoksen tekoon ohjaajan avustamana. Teoksen aiheena olivat sadonkorjuun aika sekä asiat, joita menneen ajan paimentolaistytön korista olisi voinut löytyä elokuun aikaan. Syysmyrsky vaikutti osallistujamääriin ja tapahtuma lopetettiin suunniteltua aiemmin huonon sään vuoksi. Arviolta noin 40 lasta osallistui toimintaan.
ETEVÄT JOULUEMÄNNÄT -MUSEOKIERROKSET ETELÄ-POHJANMAAN MAAKUNTAMUSEOSSA
Jenna Seppelvirta ja Krista Purontaka toteuttivat Etevät jouluemännät -museokierroksen Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa viikolla 49. Kierrokset oli suunnattu päiväkotiryhmille ja lapsiperheille. Etevät jouluemännät -kierros pohjautui aiempaan museon kanssa yhteistyössä toteutettuun draamakierrokseen. Etevät jouluemännät oli jouluteemaan sovitettu, lyhyempi kierros. Kierroksen kesto oli n. 30 min. Kierroksia järjestettiin yhteensä 10. Kävijöitä kierroksella oli noin 120. Museokierros sai tukea Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluilta.