Muut tapahtumat

KUVAKÄVELY SANAJALKA-ASKELIN


Heinäkuussa 2017 osaksi Törnävän Kulttuurikuuta rakentui Kulttuurikollektiivi Sillan KuvaKävelyreitti Runopysäkkeineen. Ohjattuja KuvaKävelyjä järjestettiin yhteensä kolme: 22.7., 28.7. ja 5.8. Kävelykierroksen kesto oli n. 1,5 tuntia. Ohjatuilla kierroksilla Marja-Leena Mäkelä tulkitsi tekstejään. Muina aikoina oli mahdollisuus omatoimiseen reitin kiertämiseen. KuvaKävely Sanajalka-Askelin yhdisti sanataiteen, valokuvauksen ja luonnonelementit hienoksi kokonaisuudeksi. Reitin varrella otettuja kuvia oli mahdollisuus ladata Facebookin KuvaKävely-sivuille muidenkin ihailtavaksi. Ohjatuille kävelykierroksille osallistui n. 20 henkilöä. Suunnittelu ja toteutus: Marjaana Araneva ja Marja-Leena Mäkelä.

YHDEKSÄN MATKALAUKKUA -KUVATAIDEILLAN MONOLOGIT


Yhdeksän matkalaukkua oli Seinäjoen kaupungin kulttuuri-, museo-, kirjasto-, liikunta, ja nuorisopalveluiden sekä kansalaisopiston yhteistyössä vuonna 2017 toteuttama tapahtumaketju, joka kokosi yhteen maakunnan ja kaupungin historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta monimuotoiseksi luento- ja tapahtumakokonaisuudeksi. Tapahtumia oli yhdeksän, kerran kuukaudessa, kesäkuukaudet poislukien. Maaliskuun aiheena oli kaikille avoin keskusteluilta kuvataiteen tilasta Etelä-Pohjanmaalla. Iltatilaisuus pidettiin 9.3.2017 Sininen Paprika -ravintolassa, jossa kuvataiteen tilaa käsiteltiin näyttelijä Laura Jurkan ohjaamilla keskusteluhetkillä sekä näyttelijä Juulia Soidinahon luomilla monologeilla. Soidinaho koosti monologit haastattelemalla paikallisia kuvataiteilijoita kuvataiteen tilasta ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Kolme erillistä monologia olivat kestoltaan kymmenminuuttisia hetkiä kuvataiteilijan arjesta. Katsojia paikalla oli noin kolmekymmentä henkilöä.

ROHKEA TEKO - HYVÄNTEKEVÄISYYSTAPAHTUMA KOULUKIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI


Rohkea teko oli Kulttuurikollektiivi Sillan ja yhteistyökumppaneiden torstaina 23.3.2017 Seinäjoella järjestämä tapahtumasarja koulukiusaamisen ehkäisemiseksi. Päivään kuului kouluilla kiertävää, osallistavaa toimintaa, luento sekä iltatapahtuma.
Hyväntekeväisyystapahtuma huipentui Seinäjoki-Salille, jossa iltatapahtuma alkoi aulassa klo 18 kahvituksella ja yhteisötaideteoksella. Samaan aikaan oli mahdollisuus tutustua alueen yhdistyksiin ja toimijoihin, jotka työskentelevät koulukiusaamisen ehkäisemiseksi. Ohjelmallinen osuus alkoi klo 19, joka sisälsi puheenvuoroja kiusaamisesta, alueen valovoimaisten artistien esityksiä sekä lyhyitä kohtauksia avunannon ja kohtaamisen maailmasta. Lavalla oman panoksensa koulukiusaamisen ehkäisemiseen antoivat mm. Joonas Moisio, Osku Ketola ja Sorja.Torstaina päivällä Rohkea teko -tiimi kiersi Seinäjoen yläkouluja ja kannusti koululaisia puuttumaan kiusaamiseen yhteisönä toiminnallisin ja taiteellisin menetelmin. Rohkea teko -tiimiin KultSi oli kutsunut salolaisen Roni Alhon, joka tunnetaan muun muassa Pahan jälkeen -televisiodokumentista, jossa hän on avannut omaa koulukiusaamistarinaansa. Tiimissä vaikuttivat lisäksi teatteri-ilmaisun ohjaajat Juulia Soidinaho ja Tanja Huuskonen sekä yhteisötaiteilija Minna Bengs-Shrestha. Kiertue vieraili Pruukin yhtenäiskoululla sekä Nurmon yläkoululla. Tiimi kävi luokissa sekä kutsui Nurmossa oppilaat juhlasaliin kuulemaan ja keskustelemaan toiminnallisesti aiheesta. Kiertuetta kävi dokumentoimassa Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseurat ry.:n Sanna Paloniemi.
Kiusattujen jälkihoitomallista puhuttiin iltapäivällä Framilla järjestetyllä Katri Lehtisen luennolla. Luento oli suunnattu erityisesti kasvattajille ja vanhemmille ja se oli ilmainen. Ei kiusata ry.:n Paula Järvenpää toimi luennon kutsujana.Iltatapahtuman lipun hinnalla katsoja pystyi osallistumaan omalla panoksellaan koulukiusaamisen ehkäisemiseen. Rohkea teko -iltatapahtuman tuotot ohjattiin kokonaisuudessaan koulukiusaamista ehkäisevään toiminnalliseen työhön Etelä-Pohjanmaan kouluille. Kootulla summalla toteutetaan alueen taiteilijoiden kanssa työpajakokonaisuuksia, joissa lapset voivat käsitellä kiusaamista turvallisesti esimerkiksi kuvataiteen tai teatterin avulla. Ei kiusata -yhdistys hallinnoi varojen edelleen ohjausta. KultSi toimi tapahtuman kokoajana ja siltana eri yhdistysten välillä sekä tapahtuman rakentamisessa. Ensimmäistä kertaa esimerkiksi Ei kiusata –yhdistys ja Mannerheimin Lastensuojeliiton Seinäjoen paikallisosasto yhdistivät voimansa koulukiusaamisen ehkäisemiseksi. Tapahtumaa olivat mukana järjestämässä myös Kriisikeskus Mobile, Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseura, SeAmk ja Seinäjoen kulttuuripalvelut. Yhdistykset toteuttivat hyväntekeväisyystapahtuman talkootyönä. Iltatapahtuman lippuja oli mahdollisuus ostaa Etelä-Pohjanmaan Matkailusta tai suoraan ovelta. Kokonaisuudessaan Rohkea teko -tapahtumapäivä tavoitti 460 katsojaa ja keräsi koulukiusaamista ehkäisevään taiteelliseen toimintaan 1600 euroa, jonka Ei kiusata -yhdistys organisoi vuonna 2018 eri kouluille käytettäväksi.

0
Feed

Jätä kommentti